KAYSERİ CNC KESİM ve İŞLEME MERKEZİ


  • CNC’NİN ENDÜSTİRİDEKİ KULLANIM ALANLARI: Günümüzde CNC’nin endüstrideki kullanım alanları endüstrinin talaşlı imalat adını verdiğimiz bölümü CNC’ nin en yaygın biçimde kullanıldığı alandır. Bugünkü CNC’nin doğmasına da bu alanda karşılaşılan problemlerin sebep olduğu diğer blogumuzda açıklamıştık. Üç eksenli bir freze tezgahı ilk kez 1952 yılında çalıştırıldığında, bu tezgah o gün ki bazı imalat problemlerinin çözümünü sağladığı için çok mükemmeldi. Freze tezgahlarına uygulanan bu sistemler daha sonra torna, taşlama vb. takım tezgahlarına da uygulandı. Günümüzde imalatın yapıldığı hemen hemen her alanda CNC kullanılmaktadır. CNC’nin kullanıldığı başlıca alanlar;

    Talaşlı imalat

    Fabrikasyon ve kaynakçılık.

    Pres ileri Muayene ve kontrol.

    Montaj.

    Malzemelerin taşınması


    CNC TAKIM TEZGAHLARI:

    A- CNC TORNA TEZGAHLARI:

    Nümerik kontrollü torna tezgahlarda genelde X ve Z ekseni olmak üzere iki temel eksen vardır. Bu tür takım tezgahlarında pek çok profil tornalama işlemlerinin yapılabilmelidir. Bunlar doğrusal interpolasyon (Linear Interpolation) ve eğrisel interpolasyon (Circular İnterpolation) işlem özelliği ile yapılır. Ayrıca devir sayısı ve kesici değiştirme, ilerleme hızının belirlenmesi vb. fonksiyonlara sahiptirler. İşleme kapasiteleri daha geniş olan CNC torna tezgahlarında eksen sayıları 3 yada daha fazla olabilmektedir. Üçüncü eksen tezgah taretinin eksen hareketi olabilir.

    CNC’nin endüstrideki kullanım alanları endüstrinin özellikle endüstriyel tip CNC torna tezgahlarında (Industrial type CNC lathes) tezgahın yapısal direncini artırmak ve daha hassas imalatı gerçekleştirebilmektedir. Çıkan talaşları kesme bölgesinden uzaklaştırabilmek için yapısal ayrıntılarında bazı dizayn değişiklikleri uygulanmıştır. Sonuç olarak CNC Freze tezgahları operasyon yeteneklerinin çeşitliliği bakımından işleme merkezlerinden sonra en çok işlem kabiliyetine sahip olan tezgahlardır. Bu tür tezgahlar en az 3 olmak üzere 4-5 ve daha fazla eksende işlem yapabilme özelliklerine sahiptir. Bu tezgahların bütün çeşitleri sürekli iz kontrol (Continuous Paht Control) ile donatılmıştır.

    Ayrıca otomatik kesici değiştirme (Automatic Tool Change) kolaylıkları bir başka özelliğidir. Ayrıca Kesici telafisi (Tool Compensation) özellikle eğrisel frezeleme işlemlerinde ve kalıpçılıkta büyük kolaylık sağlamaktadır. Üç boyutlu (3 Dimension) iş parçalarının ideal profil ve optimum özellikte işlenmeleri başarıyla gerçekleştirmektedir.

    Kullanılan kesiciler, uçları radyuslu ve yüksek kesme hızına sahip sert maden ve titanyum kaplı uçlardır.

    B- CNC İŞLEME MERKEZLERİ:

    Bu tür CNC tezgahları noktasal hareket (Point to Point) ve sürekli iz kontrolü (CPC) ile donatılmıştır. Böyle kompleks ve çok sayıda operasyonlara sahip iş parçalarının imalatları bir bağlamada gerçekleştirilir. a- Yatay işleme merkezi b- Düşey işleme merkezi